
Apple Intelligence – Applen oma tekoälyavustaja on täällä
Apple esitteli kesäkuussa 2024 WWDC-kehittäjätapahtumassa oman tekoälyjärjestelmänsä nimeltä Apple Intelligence. Kyseessä on Applen pitkään odotettu vastaus tekoälyn kasvavaan rooliin älylaitteissa. Apple Intelligence tuo tekoälyominaisuudet osaksi iPhonea, iPadia ja Macia – yksityisyyttä kunnioittaen ja laitteeseen integroituna.
Mutta mikä Apple Intelligence oikeastaan on, milloin se otettiin käyttöön ja ketkä voivat sitä käyttää? Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä sinun on hyvä tietää.
Mikä on Apple Intelligence?
Apple Intelligence on Applen suunnittelema tekoälyratkaisu, joka toimii suoraan iOS-, iPadOS- ja macOS-käyttöjärjestelmissä. Se yhdistää generatiivisen tekoälyn, koneoppimisen ja Applen laitteistopohjaisen turvallisuuden tarjotakseen älykkäämpiä, henkilökohtaisempia ja turvallisia toimintoja.
Apple Intelligence ei ole vain yksi sovellus – se on kokonainen tekoälykokonaisuus, joka toimii saumattomasti eri sovelluksissa, kuten Viestit, Sähköposti, Safari, Kuvat ja Siri. Se pystyy ymmärtämään kieltä, tiivistämään sisältöä, ehdottamaan toimenpiteitä, muokkaamaan kuvia ja paljon muuta.
Milloin Apple Intelligence otettiin käyttöön?
Apple Intelligence julkistettiin kesäkuussa 2024 ja se tuli saataville syksyllä 2024 iOS 18:n, iPadOS 18:n ja macOS Sequoian mukana. Alkuvaiheessa ominaisuudet julkaistiin beta-versiona englanniksi (Yhdysvallat), ja kielituki sekä laitevalikoima laajenevat asteittain myöhemmin.
Mitkä laitteet tukevat Apple Intelligencea?
Apple Intelligence ei ole saatavilla kaikille Apple-laitteille. Se vaatii erittäin tehokkaan sirun eli käytännössä vain uusimmat ja tehokkaimmat laitteet tukevat sitä. Tällä hetkellä tuetut laitteet ovat:
- iPhone 15 Pro ja iPhone 15 Pro Max
- iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16e, iPhone 16 Pro ja iPhone 16 Pro Max
- iPhone 17 -sarjan mallit (kun ne julkaistaan syksyllä 2025)
- iPad Pro ja iPad Air, joissa M1-siru tai uudempi
- iPad Mini, jossa A17 Pro-siru
- Macit, joissa on M1-siru tai uudempi.
Huomioithan, että edellä mainittuja puhelimia aikaisemmat mallit eivät tue Apple Intelligencea, vaikka ne saisivat iOS 18-päivityksen.
Apple Intelligencen keskeiset ominaisuudet
Tekstin tiivistäminen ja uudelleenmuotoilu
Apple Intelligencen avulla voit tiivistää sähköposteja, viestejä ja nettisivujen sisältöjä. Se voi myös muotoilla tekstisi uudelleen esimerkiksi muodollisemmaksi, selkeämmäksi tai ystävällisemmäksi suoraan Sähköposti- tai Muistiinpanot-sovelluksessa.
Image Playground – tekoälykuvia turvallisesti
Käyttäjät voivat luoda omia kuviaan valitsemallaan tyylillä (animaatio, piirros tai realistinen). Kaikki kuvat tuotetaan suoraan laitteessa tai Applen palvelimilla yksityisyyttä kunnioittaen, eikä niissä käytetä internetistä kerättyä sisältöä.
Generatiivinen emoji ja valokuvien muokkaus
Voit luoda omia “Genmojeja” eli tekoälyn tuottamia emojityylisiä kuvia vaikkapa hakusanoilla “koira skeittaamassa” tai “juhlivat avokadot”. Kuvien muokkaus puolestaan tunnistaa kuvissa esiintyviä kohteita, ja voit poistaa tai siirtää niitä pelkällä näytön napautuksella.
Siri + Apple Intelligence
Siri sai suuren päivityksen ja muuttui huomattavasti älykkäämmäksi. Se osaa ymmärtää kontekstia, tulkita laajempia pyyntöjä, siirtyä sovelluksesta toiseen ja jopa kirjoittaa puolestasi. Lisäksi voit nyt myös puhumisen sijasta kirjoittaa Sirille ja pyytää esimerkiksi: “Näytä minulle liite, jonka Liisa lähetti viime kuussa Teamsissa.”
Tietoturva ja yksityisyys: Private Cloud Compute
Apple panostaa vahvasti yksityisyyteen, minkä takia Apple Intelligence on suunniteltu suojaamaan yksityisyyttäsi jokaisessa vaiheessa. Vaikka se on integroitu suoraan Apple-laitteesi ytimeen, se on tietoinen henkilötiedoistasi eikä kerää niitä talteen. Arkaluonteiset pyynnöt käsitellään laitteessa, ja vain tarvittaessa siirrytään Applen omaan suojattuun pilvipalveluun, Private Cloud Compute -arkkitehtuuriin. Sielläkään tietoja ei koskaan säilytetä ja niitä käytetään vain pyynnöstäsi.
ChatGPT-integraatio
OpenAI:n ChatGPT:n integroiminen Siriin ja Writing Toolsiin antaa sinulle entistä enemmän asiantuntemusta silloin, kun siitä voi olla sinulle hyötyä eikä sinun tarvitse hypätä eri työkalujen välillä. Siri voi hyödyntää ChatGPT:tä tiettyihin pyyntöihin, mukaan lukien kysymyksiin valokuvista tai dokumenteista, ja Writing Toolsin Compose-ominaisuuden avulla voit luoda ja kuvittaa omaperäistä sisältöä alusta alkaen.
Apple Intelligence tuo tehokkaan tekoälyn jokapäiväiseen käyttöön tavalla, joka tuntuu luonnolliselta ja turvalliselta. Jos käytössäsi on tuettu laite, voit aloittaa käytön heti. Ja jos et ole varma, tukeeko oma laitteesi Apple Intelligencea, voit aina kysyä asiantuntevalta Fonumin henkilökunnalta.