Puhelimen akku

Vaihda akku ja pidennä puhelimen elämää

Näistä asioista tunnistat, milloin puhelimen akku kannattaa vaihtaa.

Jokainen meistä on joutunut joskus dramaattisen tilanteen eteen: puhelimen akku ei jaksa enää samalla tavalla kuin ennen ja luuri sammuu kesken päivän. Mutta sen sijaan, että heivaisi muuten hyvän puhelimen kierrätykseen, akun kunnon voi tarkastuttaa Fonumissa ja samalla myös vaihtaa näppärästi suoraan myymälässä.

Milloin puhelimen akku sitten kannattaa vaihtaa?

Ladattavat akut ovat kulutusosia ja niiden teho heikkenee ajan myötä. Jos olet huomannut ongelmia puhelimesi akkuun liittyen, jos esimerkiksi akun varaus purkautuu liian nopeasti, akku ei lataudu tai puhelin sammuu yllättäen, vaikka akun varausta on vielä jäljellä, on aika tarkistaa akun kunto.

iPhone (iPhone 6 ja sitä uudemmissa malleissa (iOS 11.3 käyttöjärjestelmä ja sitä uudemmat) Valitse Asetukset, Akku, Akun kunto. Akun enimmäiskapasiteetti -kohdasta näet akun nykyisen kapasiteetin verrattuna siihen mitä kapasiteetti oli uutena.

Androidin akkua puolestaan pääset tarkkailemaan näin: myös Android -puhelimissa on mahdollista saada akkutietoa asetuksista, riippuen hieman puhelimesi valmistajasta. Valitse Asetukset, Akku ja Akun käyttö niin näet akun statuksen viimeisen 24 tunnin aikana sekä mitkä applikaatiot on kuluttanut eniten akkua.

Jos haluat tarkempaa tietoa Android -puhelimesi akusta, voit ladata kolmannen osapuolen applikaation. Suosittuja applikaatioita tähän käyttöön on esimerkiksi AccuBattery jonka on kehittänyt Digibites tai Battery jonka on kehittänyt MacroPinch. Näiden applikaatioiden avulla näet yksityiskohtaisesti akkukapasiteetin, akun lämpötilan ja käyttötietoa. Applikaatioista on sekä ilmaisversio, että maksullinen versio.

Loppuun vielä pari vinkkiä, jotka on pidentävät puhelimesi akun käyttöikää

  • Vältä äärilämpötiloja. Varsinkin yli 35 asteen kuumuutta. Esimerkiksi iPhonen ihanteellisin käyttölämpötila on 16–22 astetta. Sama koskee puhelimen käytön lisäksi myös latausta. Lataaminen liian kuumassa lämpötilassa saattaa vaurioittaa akkua pysyvästi.
  • Pidä puhelin ladattuna. Akun taso olisi hyvä pitää 20 ja 80 prosentin välillä. Tarkista latauksen aikana, että puhelin pysyy viileänä. Tietyt puhelinkotelot tai lämmin latauspinta voi aiheuttaa ylimääräistä lämpöä, joka saattaa vaikuttaa akun varauskykyyn.
  • Vähennä latauskertoja. Riippuen puhelimesi mallista ja merkistä, voit vähentää latauskertoja esimerkiksi pitämällä ohjelmiston päivitettynä (ohjelmistopäivitykset sisältävät usein uusia ominaisuuksia akun käyttöiän optimoimiseksi), käyttämällä automaattista näytönkirkkauden säätöä sekä rajoittamalla akkua nopeasti kuluttavia sovelluksia.

Etsi lähin Fonum, vaihdata puhelimen akku tai huolla koko puhelin näppärästi odotellessasi.