Puhelin laitetaan lataukseen

Mistä puhelimen sammuminen johtuu?

Kaksi vuotta tai sitä vanhempien puhelimien käyttäjillä voi tulla eteen tilanne, missä puhelin sammuu yllättäen, vaikka akun varaustaso näyttää vielä yli 20 prosenttia. Mistä puhelimen sammuminen johtuu? Kokosimme alle yleisimmät syyt akun sammumiselle sekä vinkit, joiden avulla pidät akustasi huolta.

Mistä puhelimen äkillinen sammuminen johtuu?

Puhelimen akku on kuluva osa ja sen luonnolliseen elinkaareen kuuluu akun käyttökapasiteetin heikkeneminen. Puhelimen normaali käyttö, lataaminen ja sovellukset kuluttavat akkua. Jopa kaapissa lojuvan älypuhelimen akun suorituskyky alenee.

Yleensä puhelimen sammumiseen löytyy useampi tekijä, eikä se välttämättä ole johdonmukaista. Joskus puhelimesi sammuu, vaikka virtaa olisi lähes puolet jäljellä. Joskus sammuminen tapahtuu 10 prosentin tienoilla.

Vanhemmissa älypuhelimissa syy erikoiselle käytökselle löytyy yleensä kuluneesta akusta. Puhelimen järjestelmä ei välttämättä osaa huomioida akun käyttökapasiteettia, kun se laskee paljonko virtaa on vielä jäljellä. Joskus ongelmia saattaa ilmetä myös uudempien puhelimien kanssa. Uudemmissa puhelimissa automaattinen mekanismi saattaa sammuttaa puhelimen suojellakseen sen tärkeitä osia. Sammuminen tapahtuu usein liian kylmässä tai kuumassa lämpötilassa tai kun puhelimen suoritusteho ylittyy.

Näistä asioista tunnistat, milloin puhelimen akku kannattaa tarkistuttaa ja mahdollisesti vaihtaa:

  • Puhelimen akku on jatkuvasti vähissä
  • Akku tyhjenee nopeammin kuin ennen
  • Akku ei lataudu tai puhelin sammuu yllättäen, vaikka akkua on vielä jäljellä
  • Akun enimmäiskapasiteetti on heikentynyt huomattavasti

Mitä avuksi, kun akku ei toimi?

Vaikka akut kuluvat luonnollisesti ikääntyessään, voi akun kulumisasteeseen kuitenkin vaikuttaa myös itse. Kokeile akun eheyttämistä alla olevien vinkkien avulla.

1. Sulje akkua kuluttavat sovellukset ja säädä näytön kirkkautta.

Akkua kuluttavat ohjelmat ja sovellukset, etenkin videon toistaminen ja kuvaaminen sekä erilaiset pelit. Myös GPS paikannusta käyttävät sovellukset kuluttavat akkua normaalia nopeammin. Kun virta on lopussa, sulje ylimääräiset sovellukset ja himmennä näytön kirkkautta. Ota asetuksista käyttöön näytön automaattinen kirkkauden säätö akun säästämiseksi.

2. Lataa oikeaoppisesti

Pidä puhelin ladattuna. Akun taso olisi hyvä pitää 20 ja 80 prosentin välillä. Tarkista latauksen aikana, että puhelin pysyy viileänä. Tietyt puhelinkotelot tai lämmin latauspinta voi aiheuttaa ylimääräistä lämpöä, joka saattaa vaikuttaa akun varauskykyyn.

Vähennä latauskertoja. Mallista ja merkistä riippuen, voit vähentää latauskertoja esimerkiksi pitämällä ohjelmiston päivitettynä (ohjelmistopäivitykset sisältävät usein uusia ominaisuuksia akun käyttöiän optimoimiseksi), käyttämällä automaattista näytönkirkkauden säätöä sekä rajoittamalla akkua nopeasti kuluttavia sovelluksia.

3. Palauta laite tehdasasetuksiin, päivitä ohjelmisto ja kalibroi akku

Yleensä nopeampi akun tyhjeneminen tai puhelimen sammuminen voi viitata myös mahdolliseen ohjelmisto-ongelmaan. Ohjelmisto-ongelman voi aiheuttaa jokin kolmannen osapuolen sovellus, päivittämätön järjestelmä tai liian täysi tallennustila laitteessa. Tähän auttaa laitteen tehdasasetuksiin palautus ja ohjelmiston päivittäminen uusimpaan versioon. Muista varmuuskopioida laitteesi ennen tehdasasetuksiin palautusta.

Puhelimen akun kalibrointi auttaa järjestelmää kertomaan todenmukaisemmin siitä, kuinka paljon akkua on vielä jäljellä. Kalibroi akku kuluttamalla akku niin tyhjäksi, että laite sammuu. Lataa akku täyteen ja toista sama uudelleen. Näin akku laskee koko kapasiteetin käyttöön.

4. Akunvaihto

Puhelimien akut ovat kulutusosia ja niiden teho heikkenee ajan myötä. Sen sijaan, että heivaisi muuten hyvän puhelimen kierrätykseen, kannattaa vanha akku vaihtaa uuteen.

Akun vaihdattaminen on yksi helpoimmista ja halvimmista tavoista parantaa puhelimen suorituskykyä ja pidentää sen käyttöaikaa. Lisäksi se on edullisempaa ja ympäristöystävällisempää kuin uuden puhelimen ostaminen.