Puhelimen varmuuskopiointi
Puhelimen varmuuskopiointi

Näin varmuuskopioit puhelimesi

Mikä on puhelimen varmuuskopio?

Varmuuskopio tarkoittaa sitä, että otat minkä tahansa digitaalisen laitteen sisällöstä peilikuvan toiseen, fyysiseen paikkaan. Mobiililaitteiden kohdalla tallennat siis kuvat, videot, yhteystiedot, applikaatiot ja niiden sisällön sekä laitteesi asetukset myös muualle kuin laitteesi muistiin.

Varmuuskopiointi on tärkeää. Usein käyttäjä luulee, että laite ottaa varmuuskopion automaattisesti. Näin ei kuitenkaan aina ole. Yllätys voikin olla suuri, kun hajonneen puhelimen tai tabletin tiedot eivät ole tallessa kun puhelin tai tabletti hajoaa.

Miten otan varmuuskopion laitteesta?

Varmuuskopion ottamiseen on useita eri tapoja. Tapa riippuu käyttämäsi laitteen käyttöjärjestelmästä. Kaksi yleisintä mobiilaitteiden käyttöjärjestelmää ovat Applen iOS ja Googlen Android. Varmuuskopion ottamisen kaksi yleisintä tapaa, käyttöjärjestelmästä riippumatta, ovat tietokoneelle tallennettu varmuuskopio tai pilvipalveluun tallennettu varmuuskopio.

Pilvipalvelulla tarkoitetaan Internetin läpi toimivaa järjestelmää tai ohjelmaa, jonka tiedot ovat käytettävissä millä tahansa laitteella Internetin kautta. Käytännössä mobiilaitteiden osalta kyse on siitä, että käyttäjän tiedot on tallennettu palveluntarjoajan serverille, josta laite hakee käyttäjän tiedot palvelimelta laitteeseen. Yksinkertaisimmillaan voit siirtää puhelimesi tai padisi tiedot uuteen laitteeseen syöttämällä pilvipalvelun tunnuksen ja salasanan uuteen laitteeseen. Laitteesi tiedostot ovat siis laitteesi muistin lisäksi myös palveluntarjoajan palvelimella.

Tietokoneelle otettu varmuuskopio on perinteinen, mutta edelleen toimiva tapa pitää laitteen tiedot kahdessa paikassa. Käytännössä kytket mobiililaitteen tietokoneeseen USB latauspiuhan kautta ja siirrät laitteen varmuuskopion koneelle käyttäen laitteen valmistajan ohjelmistoa.

Tässä artikkelissa keskitymme Applen laitteiden varmuuskopiointiin.

Miten varmuuskopioin iPhonen tai iPadin?

Applen iPhonen tai iPadin varmuuskopioiminen on helppoa: voit käyttää joko Applen pilvipalvelu iCloudia tai Applen tietokoneohjelmisto iTunesia.

iCloud

Kun otat käyttöön minkä tahansa Applen laitteen, olipa sitten kyseessä iPhone, iPad tai tietokone, laite pyytää käyttäjää luomaan iCloud-tilin. iCloud-tunnuksen avulla, voit ottaa laitteestasi varmuuskopion Applen pilvipalveluun. Kun sinulla on iCloud-tili, toimi seuraavasti:

 1. Siirry paikkaan, jossa käytössäsi on Wifi-verkko. Liity verkkoon.
 2. Liitä laitteesi verkkovirtaan.
 3. Paina laitteestasi asetukset ja siirry asetuksissa kohtaan iCloud.
 4. Siirry kohtaan Varmuuskopiointi.
 5. Valitse Varmuuskopioi nyt.
 6. Pysy Wifi-verkossa niin kauan, että laitteesi varmuuskopiointi on suoritettu loppuun.
 7. Varmista että laite on varmuuskopioitu: Siirry Asetukset -> iCloud -> Tallennustila -> Hallitse tallenustilaa. Täältä näet kaikki iCloud-tiliisi liitetyt laitteet. Klikkaa laitetta jonka varmuuskopion haluat nähdä. Näet varmuuskopion otto ajankohdan Varmuuskopioitu viimeksi kohdasta.

Huomioithan, että Apple tarjoaa ilmaiseksi käyttäjälle vain 5gb tallennustilaa. Tämä on nykylaitteiden kohdalla todella vähän. Voit ostaa lisätilaa kohdasta Hallitse tallennustilaa, tai voit kopioida iCloudiin vain ne tiedot, joiden koet olevan todella tärkeitä. Kopioitavia tietoja voit hallita iCloud-valikon alta. Varmuuskopioitavat applikaatiot voit päättää kohdasta iCloud -> Tallennustila -> Hallitse tallennustilaa -> Valitse laite -> Valitse varmuuskopioitava data -> Näet listan eri applikaatioista.

Jatkossa Apple laitteesi ottaa automaattisesti varmuuskopion iCloudiin, kun se on liitetty Wifi-verkkoon ja verkkovirtaan. Myös näytön on oltava lukitustilassa eli pois päältä.

Lisätietoa iCloudista löydät Applen sivuilta osoitteesta www.apple.com/fi/icloud/ .

iTunes

iTunes varmuuskopio tarkoittaa käytännössä sitä, että laitteesi tiedot on peilattu tietokoneesi muistiin. Ota varmuuskopio siis sellaiselle tietokoneelle, josta saat sen helposti palautettua. Jos haluat ottaa laitteestasi varmuuskopion tietokoneesi muistiin, toimi seuraavasti:

 1. Avaa tietokone ja iTunes-ohjelma.
 2. Jos laitteesi (iPad tai iPhone) kysyy pääsykoodia tai pyytää sinua luottamaan laitteeseen, seuraa näytöllä näkyviä ohjeita.
 3. Valitse iPhone tai iPad kun se ilmestyy iTunesiin.
 4. Valitse Varmuuskopioi automaattisesti -> Tälle tietokoneelle.
 5. Jos halut tallentaa terveystiedot ja aktiivisuusdatan koneellesi, varmuuskopio tulee salata. Suosittelemme muutenkin varmuuskopion salaamista. Tämä tarkoittaa sitä, että varmuuskopioon pääsee käsiksi vain salasanan avulla. Valitse Salaa iPhonen varmuuskopio. iTunes pyytää sinua syöttämään salasanan. Paina salasana mieleesi.
 6. Valitse Varmuuskopioi nyt.
 7. Tarkasta että varmuuskopio on oikean kokoinen: Macintoshissa iTunes -> Asetukset -> Laitteet. Windowsissa Muokkaa -> Laitteet. Näet varmuuskopion ottamisen ajankohdan. Jos laitteen nimen vieressä on munalukko, on laitteen varmuuskopio salattu.

Lisätietoa iTunesista löydät Applen sivuilta osoitteesta www.apple.com/fi/itunes/ .


Kolmannen osapuolen varmuuskopiointipalvelut

Varmuuskopio on kuin peilikuva laitteestasi, joka on tallessa toisessa paikassa. Tarjolla on myös muita, kuin valmistajan tarjoamia vaihtoehtoja. Voit käyttää esimerkiksi Dropboxia, joka näkyy laitteellasi omana applikaationaan. Jos haluat suosia Suomalaista, voit ottaa käyttöösi Elisan Pilvilinna Plus palvelun, joka tallentaa tietosi kotimaiselle serverille.

Lisätietoja näistä palveluista löydät alla olevien linkkien kautta. Tarjolla on myös muita palveluntarjoajia, kuten Microsoft. Monet palveluntarjoajat tarjoavat käyttöösi ilmaiseksi suurempaa määrää tallenustilaa.

Elisa Pilvilinna Plus Dropbox

Huomioitavaa varmuuskopioinnissa

Varmuuskopiointi on erittäin tärkeää. Monet tärkeät hetket ovat ovat digitaalisessa muodossa hyvin haavoittuvia. Harmi on suuri, jos hukkaat lapsen ristiäiskuvat tai menneen kesän lomamuistot puhelimen rikkoutuessa tai hävitessä. Kannattaa aloittaa varmuuskopiointi jo tänään, sillä koskaan ei tiedä mitä tapahtuu. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kaikki laitteesi tiedot eivät välttämättä mahdu ilmaiseen varmuuskopiointi tilaan. Monien puhelimien tallennustila ylittää moninkertaisesti ilmaisen pilvipalvelun tallennustilan määrän. Yllä olevien ohjeiden avulla voit varmistaa, mitä kaikkea olet varmuuskopioinut. Jos et halua maksaa pilvipalvelun tallennustilasta, kannattaa varmuuskopio ottaa tietokoneelle. Kannattaa kuitenkin muistaa, että myös tietokoneet voivat hajota. Tästä syystä suosittelemme pilvipalvelun käyttöä.

Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää varmuuskopioinnista, voit soittaa numeroon 020 1321 400 tai lähettää sähköpostia asiakaspalveluumme osoitteeseen asiakaspalvelu@fonum.fi.

Seuraa Fonumia myös Facebookissa ja Instagrammissa! Voit lähettää meille viestin Facebookin kautta.

Fonum Facebookissa
Fonum Instagrammissa

Uusi elämä puhelimelle!