Puhelimen varmuuskopiointi

Näin varmuuskopioit puhelimesi

Mikä on puhelimen varmuuskopio?

Varmuuskopio tarkoittaa sitä, että otat minkä tahansa digitaalisen laitteen sisällöstä peilikuvan toiseen, fyysiseen paikkaan. Mobiililaitteiden kohdalla tallennat siis kuvat, videot, yhteystiedot, applikaatiot ja niiden sisällön sekä laitteesi asetukset myös muualle kuin laitteesi muistiin.

Varmuuskopiointi on tärkeää. Usein käyttäjä luulee, että laite ottaa varmuuskopion automaattisesti. Näin ei kuitenkaan aina ole. Yllätys voikin olla suuri, kun hajonneen puhelimen tai tabletin tiedot eivät ole tallessa, kun puhelin tai tabletti hajoaa.


Miten otan varmuuskopion laitteesta?

Varmuuskopion ottamiseen on useita eri tapoja. Tapa riippuu käyttämäsi laitteen käyttöjärjestelmästä. Kaksi yleisintä mobiilaitteiden käyttöjärjestelmää ovat Applen iOS ja Googlen Android. Varmuuskopion ottamisen kaksi yleisintä tapaa, käyttöjärjestelmästä riippumatta, ovat tietokoneelle tai pilvipalveluun tallennettu varmuuskopio.

Pilvipalvelulla tarkoitetaan internetin läpi toimivaa järjestelmää tai ohjelmaa, jonka tiedot ovat käytettävissä millä tahansa laitteella internetin kautta. Käytännössä mobiilaitteiden osalta kyse on siitä, että käyttäjän tiedot on tallennettu palveluntarjoajan serverille, josta laite hakee käyttäjän tiedot palvelimelta laitteeseen. Yksinkertaisimmillaan voit siirtää puhelimesi tai padisi tiedot uuteen laitteeseen syöttämällä pilvipalvelun tunnuksen ja salasanan uuteen laitteeseen. Laitteesi tiedostot ovat siis laitteesi muistin lisäksi myös palveluntarjoajan palvelimella.

Tietokoneelle otettu varmuuskopio on perinteinen, mutta edelleen toimiva tapa pitää laitteen tiedot kahdessa paikassa. Käytännössä kytket mobiililaitteen tietokoneeseen USB-latauspiuhan kautta ja siirrät laitteen varmuuskopion koneelle käyttäen laitteen valmistajan ohjelmistoa.

Tässä artikkelissa keskitymme Applen laitteiden varmuuskopiointiin.


Miten varmuuskopioin iPhonen tai iPadin?

Applen iPhonen tai iPadin varmuuskopioiminen on helppoa: voit käyttää joko Applen pilvipalvelu iCloudia tai Applen tietokoneohjelmisto iTunesia. Varmuuskopiointi onnistuu vaivattomasti myös Macilla.


Varmuuskopiointi iCloudin avulla

Kun otat käyttöön minkä tahansa Applen laitteen, olipa sitten kyseessä iPhone, iPad tai tietokone, laite pyytää käyttäjää luomaan iCloud-tilin. iCloud-tunnuksen avulla, voit ottaa laitteestasi varmuuskopion Applen pilvipalveluun. Kun sinulla on iCloud-tili, toimi seuraavasti:

 1. Siirry paikkaan, jossa käytössäsi on Wifi-verkko. Liity verkkoon.
 2. Liitä laitteesi verkkovirtaan.
 3. Avaa Asetukset -> [nimesi] -> iCloud
 4. Valitse iCloud-varmuuskopiointi
 5. Suorita varmuuskopiointi manuaalisesti valitsemalla Varmuuskopioi nyt
 6. Varmista että laite on varmuuskopioitu: Siirry Asetukset -> [nimesi] -> iCloud -> iCloud-varmuuskopiointi. Täältä näet kaikki iCloud-tiliisi liitetyt laitteet. Klikkaa laitetta, jonka varmuuskopion haluat nähdä. Näet varmuuskopion otto ajankohdan Varmuuskopioitu viimeksi kohdasta.

iCloud varmuuskopioi iPhonesi automaattisesti päivittäin, kun iPhone on yhdistetty virtalähteeseen, lukittuna ja Wifi-verkossa. Huomioithan, että 5G-yhteyksiä tukevissa malleissa operaattorisi saattaa tarjota mahdollisuutta iPhonen varmuuskopiointiin mobiiliverkon kautta. Avaa Asetukset -> [nimesi] -> iCloud -> iCloud-varmuuskopio ja laita asetus Varmuuskopioi mobiiliverkon kautta päälle tai pois päältä.

Huomioithan, että Apple tarjoaa ilmaiseksi käyttäjälle vain 5 Gt tallennustilaa. Tämä on nykylaitteiden kohdalla todella vähän. Voit ostaa lisätilaa kohdasta Hallitse tilin tallennustilaa, tai voit kopioida iCloudiin vain ne tiedot, joiden koet olevan todella tärkeitä. Kopioitavia tietoja voit hallita iCloud-valikon alta. Varmuuskopioitavat applikaatiot voit päättää kohdasta iCloud -> iCloud-varmuuskopio -> Valitse laite, jonka jälkeen näet listan eri applikaatioista.

Lisätietoa iCloudista löydät Applen sivuilta.


Varmuuskopiointi Macilla

 1. Liitä iPhone kaapelilla tai langattomasti tietokoneeseen. Langaton yhdistäminen toimii, kun olet ottanut Wi-Fi-synkronoinnin käyttöön.
 2. Valitse Macin Finderin sivupalkissa iPhonesi
 3. iPhonen varmuuskopioimiseen Finderin avulla vaaditaan macOS 10.15 tai uudempi. Jos käytössäsi on macOS:n aiempi versio, käytä iTunesia iPhonen varmuuskopioimiseen (katso ohjeet alempaa).
 4. Klikkaa Finder-ikkunan yläreunassa Yleiset
 5. Valitse ”Varmuuskopioi iPhonen kaikki data tähän Maciin”
 6. Jos haluta salata tiedot ja suojata ne salasanalla, valitse Salaa paikallinen varmuuskopio
 7. Klikkaa Varmuuskopioi nyt

Varmuuskopiointi iTunesin avulla

iTunes varmuuskopio tarkoittaa käytännössä sitä, että laitteesi tiedot on peilattu tietokoneesi muistiin. Ota varmuuskopio siis sellaiselle tietokoneelle, josta saat sen helposti palautettua. Jos haluat ottaa laitteestasi varmuuskopion tietokoneesi muistiin, toimi seuraavasti:

 1. Liitä iPhone kaapelilla tietokoneeseen. Voit myös yhdistää iPhonen tietokoneeseen langattomasti, jos olet ottanut Wi-Fi-synkronoinnin käyttöön.
 2. Klikkaa PC:n iTunesissa iPhone tai iPad-painiketta iTunes-ikkunan vasemmassa yläkulmassa
 3. Klikkaa Yhteenveto
 4. Klikkaa Varmuuskopioi nyt (Varmuuskopiot-kohdan alla)
 5. Jos haluat salata kaikki varmuuskopiosi, valitse ”Salaa paikallinen varmuuskopio”, kirjoita salasana ja klikkaa Aseta salasana
 6. Katso tietokoneeseen tallennetut varmuuskopiot valitsemalla Muokkaa > Asetukset ja klikkaamalla Laitteet. Salattujen varmuuskopioiden kohdalla on lukkokuvake varmuuskopioluettelossa.

Lisätietoa iTunesista löydät Applen sivuilta.


Kolmannen osapuolen varmuuskopiointipalvelut

Varmuuskopio on kuin peilikuva laitteestasi, joka on tallessa toisessa paikassa. Tarjolla on myös muita, kuin valmistajan tarjoamia vaihtoehtoja. Voit käyttää esimerkiksi Dropboxia, joka näkyy laitteellasi omana applikaationaan. Jos haluat suosia suomalaista, voit ottaa käyttöösi Elisan Pilvilinna Plus palvelun, joka tallentaa tietosi kotimaiselle serverille. Tarjolla on myös muita palveluntarjoajia, kuten Microsoft ja monet palveluntarjoajat tarjoavat käyttöösi ilmaiseksi suurempaa määrää tallennustilaa.


Huomioitavaa varmuuskopioinnissa

Varmuuskopiointi on erittäin tärkeää. Monet tärkeät hetket ovat digitaalisessa muodossa hyvin haavoittuvia. Harmi on suuri, jos hukkaat lapsen ristiäiskuvat tai menneen kesän lomamuistot puhelimen rikkoutuessa tai hävitessä. Suosittelemme aloittamaan varmuuskopioinnin jo tänään, sillä koskaan ei tiedä mitä tapahtuu. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kaikki laitteesi tiedot eivät välttämättä mahdu ilmaiseen varmuuskopiointi tilaan. Monien puhelimien tallennustila ylittää moninkertaisesti ilmaisen pilvipalvelun tallennustilan määrän. Yllä olevien ohjeiden avulla voit varmistaa, mitä kaikkea olet varmuuskopioinut. Jos et halua maksaa pilvipalvelun tallennustilasta, kannattaa varmuuskopio ottaa tietokoneelle. Tulee kuitenkin muistaa, että myös tietokoneet voivat hajota. Tästä syystä suosittelemme pilvipalvelun käyttöä.

Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää, tule lähimpään Fonum-myymälääsi ja anna ammattilaistemme auttaa sinua jokaisessa mieltäsi askarruttavassa varmuuskopiointiin tai muissa puhelimiin liittyvissä asioissa!


Parhaat puhelinvinkit suoraan sähköpostiisi

Oletko kiinnostunut saamaan asiantuntevia käytännön vinkkejä puhelimesi kunnossapitoon ja hyödyntämään eksklusiivisia tarjouksia? Tilaamalla uutiskirjeen saat myös 10 € alennuksen verkkokauppaamme.
Virheellinen sähköposti!
Tilaa, opi ja hyödy