iPhone salasana

Näin valitsen turvallisen ja hyvän salasanan

Tuskailetko salasanan kanssa? Se kannattaa. Modernit ”älylaitteet” helpottavat salasanojen muistamista huomattavasti, mutta, aina on mutta. Tarvitset silti vahvan salasanan, itseasiassa useampia. Nämä asiat kannattaa huomioida, kun luot itsellesi uutta salasanaa.


Vinkit hyvän salasanan valintaan

1. Hyvä salasana on pitkä. Pituus on tärkeä, ellei jopa tärkein tekijä hyvässä salasanassa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää vähintään 12 merkin pituutta, mutta mitä pidempi salasana sitä turvallisempi se on!

2. Muista myös erikoismerkit ja numerot! Mitä enemmän salasanassa on erikoismerkkejä, _!”#€, ja numeroita, sitä vaikeampi se on murtaa. Kokeile korvata i-kirjain numerolla 1 tai o-kirjain sulkumerkeillä (). Vain mielikuvitus on rajana. Kannattaa kuitenkin kehittää merkeille jonkinlainen muistisääntö ja muista, että esimerkiksi oma nimi jossa korvaat i-kirjaimet numerolla 1 ei välttämättä ole se vaikein arvattava.

3. Älä käytä henkilökohtaisia tietoja. Vältä salasanan valinnassa henkilökohtaisia tietoja, kuten syntymäpäivääsi tai nimeäsi. Tällaiset tiedot ovat helposti saatavilla ja niiden arvaaminen on helppoa.

4. Älä käytä samaa salasanaa monessa palvelussa! Tämä on yleisin virhe, jonka voit salasanojen kanssa tehdä. Tietomurrot, joissa salasanat päätyvät rikollisten käsiin, ovat hyvin yleisiä. Kannattaa siis käyttää eri salasanoja eri palveluissa. Koskaan ei voi olla liian tarkka.

5. Jos muistisi on huono, käytä salasanamanageria. Esimerkiksi Applen iCloud Avainippu toimii periaatteella, jossa luot yhden pääsalasanan, jolla hallinnoit muita salasanoja. Avainnippu ehdottaa automaattisesti monimutkaista salasanaa, kun olet kirjautumassa uuteen palveluun. Näin sinun tarvitsee muistaa vain yksi salasana, jonka avulla hallinnoit kaikkia salasanoja. Avainnippu myös muistaa salasanat kaikissa laitteissa, joissa sinulla on käytössä sama iCloud-tili. Googlella on käytössä samanlainen sovellus nimeltä Smart Lock, joka toimii samalla periaatteella.

6. Vaihda salasana säännöllisesti. Salasanojen säännöllinen vaihtaminen on tärkeä tietoturvakäytäntö, joka auttaa suojaamaan käyttäjän tilin tietoja mahdollisilta tietomurroilta tai luvattomalta käytöltä. Suositeltava vaihtoväli on noin 3-6 kuukautta.

Mainitsimme aiemmin 12 merkin pituuden olevan tärkeää. Tähän on syy. Monesti salasana koitetaan murtaa ohjelmallisesti ja 12 merkin salasanan murtamiseen käytetty aika on todella pitkä. Jos käytät salasanassasi kirjaimia, erikoismerkkejä ja numeroita on vaihtoehtoja on todella paljon. Muista kuitenkin että pituus on tärkeämpää kuin erikoismerkkien käyttö ja jos käytät erikoismerkkejä, käytä niitä keskellä salasanaa.


Erilaiset tunnistusmenetelmät puhelimen avaukseen

Puhelimet tarjoavat nykyään monenlaisia tunnistusmenetelmiä helpottamaan kirjautumista. Sormenjälkitunnistin on yleisin, mutta joissain Samsungin puhelimissa on käytössä myös mahdollisuus tunnistautua käyttäen omaa silmää.

Sormenjälkitunnistin nopeuttaa puhelimen avausta ja esimerkiksi pankkisovelluksen käyttöä huomattavasti. Näitä menetelmiä voi pitää suhteellisen turvallisena. Jos käytössäsi on Android-puhelin, voit kirjautua puhelimen sisään piirtämällä kuvion puhelimen näyttöön. Tämäkin menetelmä toimii, mutta turvallisempi vaihtoehto on käyttää numerosarjaa ja jos käytät numerosarjaa valitse asetuksista käyttöön pidempi numerosarja. Oma syntymäpäivä ei välttämättä ole turvallisin vaihtoehto.


Unohdin salasanani, mitä teen?

Riippuu käyttämästäsi palvelusta. Applella on tarjolla muutama eri mahdollisuus tunnistautumiseen. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota palautusmetodiin jo siinä vaiheessa, kun luot itsellesi salasanaa. Jos olet unohtanut salasanasi, seuraa siis palvelun ohjeita tarkasti.


Lähteet
Mtv:n vinkin hyvän salasanan valintaan >
Ylen sivuilla voit testata kauanko aikaa salasanasi murtamiseen kuluu >