Puhelimen akku

Milloin puhelimen akku kannattaa vaihtaa?

Ladattavat akut ovat kulutusosia ja niiden teho heikkenee ajan myötä. Jos olet huomannut ongelmia puhelimesi akkuun liittyen, esimerkiksi akun varaus purkautuu liian nopeasti, akku ei lataudu tai puhelin sammuu yllättäen, vaikka akun varausta on vielä jäljellä, on aika tarkistaa akun kunto.


Näin tarkistat iPhone akun kunnon

iPhone 6 ja sitä uudemmissa malleissa (iOS 11.3 käyttöjärjestelmä ja sitä uudemmat) voit tarkistaa akun kunnon itse valitsemalla Asetukset, Akku ja sieltä Akun kunto.

Akun enimmäiskapasiteetti -kohdasta näet akun nykyisen kapasiteetin verrattuna siihen mitä kapasiteetti oli uutena.


Näin tarkistat Android akun kunnon

Myös Android -puhelimissa on mahdollista saada jonkinnäköistä akkutietoa asetuksista, riippuen hieman puhelimesi valmistajasta. Valitse Asetukset, Akku ja Akun käyttö niin näet akun statuksen viimeisen 24 tunnin aikana sekä mitkä applikaatiot on kuluttanut eniten akkua.

Jos haluat tarkempaa tietoa Android -puhelimesi akusta, voit ladata kolmannen osapuolen applikaation. Suosittuja applikaatioita tähän käyttöön on esimerkiksi AccuBattery jonka on kehittänyt Digibites tai Battery jonka on kehittänyt MacroPinch. Näiden applikaatioiden avulla näet yksityiskohtaisesti akkukapasiteetin, akun lämpötilan ja käyttötietoa. Applikaatioista on sekä ilmaisversio, että maksullinen versio.

Muista: voit myös aina tuoda puhelimesi lähimpään Fonum -myymälään, niin tarkistamme akun kunnon puolestasi.

Vaikka akut kuluvat luonnollisesti ikääntyessään, akun kulumisasteeseen voi kuitenkin vaikuttaa myös itse.


Näillä vinkeillä parannat puhelimesi akun käyttöikää:

  • Vältä äärilämpötiloja. Varsinkin yli 35 asteen kuumuutta. Tiesitkö, että iPhonen ihanteellisin käyttölämpötila on 16–22 astetta? Sama koskee puhelimen käytön lisäksi myös latausta. Lataaminen liian kuumassa lämpötilassa saattaa vaurioittaa akkua pysyvästi.

  • Pidä puhelin ladattuna. Akun taso olisi hyvä pitää 20 ja 80 prosentin välillä. Tarkista latauksen aikana, että puhelin pysyy viileänä. Tietyt puhelinkotelot tai lämmin latauspinta voi aiheuttaa ylimääräistä lämpöä, joka saattaa vaikuttaa akun varauskykyyn.

  • Vähennä puhelimen lataamista. Mallista ja merkistä riippuen, voit vähentää latauskertoja esimerkiksi pitämällä ohjelmiston päivitettynä (ohjelmistopäivitykset sisältävät usein uusia ominaisuuksia akun käyttöiän optimoimiseksi), käyttämällä automaattista näytönkirkkauden säätöä sekä rajoittamalla akkua nopeasti kuluttavia sovelluksia.

Milloin puhelimen akku kannattaa vaihtaa? Kun akun enimmäiskapasiteetti on heikentynyt huomattavasti ja häiritsee puhelimen normaalia käyttöä kannattaa akku vaihtaa uuteen. Akun vaihtaminen on nopeaa ja edullista, etkä tarvitse siihen erillistä ajanvarausta. Riittää, että tuot puhelimen lähimmälle palvelupisteelle.


Parhaat puhelinvinkit suoraan sähköpostiisi

Oletko kiinnostunut saamaan asiantuntevia käytännön vinkkejä puhelimesi kunnossapitoon ja hyödyntämään eksklusiivisia tarjouksia? Tilaamalla uutiskirjeen saat myös 10 € alennuksen verkkokauppaamme.
Virheellinen sähköposti!
Tilaa, opi ja hyödy