Puhelimen kameran huolto

iPhone tai Samsung kameran yleisimmät viat ja mitä tehdä niille

Kamera ei tarkenna, kuvassa on värivirheitä tai kuva on pölyinen. Kuulostaako tutulta?

Fonum korjaa kaikki kameroihin liittyvät ongelmat, kaikissa liikkeissään. Koostimme kuitenkin alle muutamat vinkit, joiden avulla voit varmistaa tarvitseeko laitetta tuoda huoltoon. Vinkit soveltuvat käytännössä kaiken merkkisille laitteille: Applen iPhone, Samsung Galaxy, Sony Xperia, Huawei, Honor jne. Käyttöjärjestelmät voivat aiheuttaa eroja ohjelmistovinkkien osalta. Android-laitteiden kohdalla kannattaa tarkastaa oman laitteen ohjeet valmistajan sivuilta.

Ajantasaisen hinnaston puhelimen kameravikojen korjaukselle näet Hinnasto-sivulta osoitteesta www.fonum.fi/hinnasto.


Miksi puhelimeni kamera ei toimi?

Puhelimen kamera voi mennä rikki hyvinkin helposti. Jos pudotat puhelimen, saattaa linssiin tulla särö, jonka kautta linssin pinnalle pääsee pölyä tai kosteutta. Joissain tapauksissa, putoamisen aiheuttama isku voi olla myös niin kova, että kameran mekaaniset osat rikkoutuvat ja aiheuttavat ongelmia esimerkiksi kuvan tarkennuksessa.

Puhelimien kamerat ovat insinööritaidon mestarinäytteitä. Pieneen tilaan on saatu pakattua valtavasti tekniikkaa. Kameroissa on nykyään kuvanvakaimia, joiden avulla otat teräviä kuvia vähässä valossa. Valovoima on erinomainen, eli linssin kyky ottaa vastaan valoa on viritetty huippuunsa.

Uusimpana tulokkaana ovat tuplakamerat, joiden avulla voit ottaa kuvia kauempana olevista kohteista esimerkiksi iPhone 7 Plus-puhelimella. Samalla tekniikalla saat myös kuvattavan kohteen takana olevan taustan epäteräväksi. Huawei P9-, P10- ja Honor 8 –puhelimien toinen kamera tuottaa mustavalkoista kuvaa ja tekee kuvasta terävämpiä ja parempilaatuisia.

Myös 4K-videokuva ja erilaiset videon hidastuskuvat ovat tulleet osaksi matkapuhelinten ominaisuuksia, puhumattakaan puhelimen etupuolelta löytyvistä ”selfie-kameroista”, joiden ominaisuudet vastaavat parin vuoden takaisia ”pääkameroita”.

Tekniikkaa on siis valtavasti, mutta hyvin usein koko kamera voidaan vaihtaa kerralla.


Ongelma: kamera ei käynnisty, kameran kuva näyttää pelkkää mustaa tai kuvassa on värivirheitä

Jos laitteessasi on joku edellä mainituista vioista, suosittelemme aivan ensimmäisenä kamerasovelluksen uudelleen käynnistämistä. Jos itse kamerasovelluksen uudelleen käynnistäminen ei auta, kannattaa käynnistää koko laite uudelleen.

Ohjelmiston päivitys
Kannattaa pitää myös huoli, että laitteessasi on uusin käyttöjärjestelmä asennettuna.

Laitteen muisti on täynnä
Mikäli laitteen muisti on aivan täynnä, sinun tulee vapauttaa lisää tilaa poistamalla esimerkiksi kuvia. Liian täynnä oleva laitteen muisti voi vaikuttaa laitteen kameran toimivuuteen. Yleensä laite kuitenkin ilmoittaa, että kuvia ei voida ottaa johtuen tallennustilan puutteesta.

Liian täynn oleva laitteen muisti hidastaa toimintoja huomattavasti. Laitteen muistin ei siis kannata antaa mennä aivan täyteen.

Laitteen tehdasasetusten palautus
Joissain tapauksissa laite on yksinkertaisesti jumissa. Laitteen totaaliseen toimimattomuuteen voi auttaa tehdasasetusten palautus. Tällöin kannattaa ottaa varmuuskopio laitteesta. Lisätietoa tehdasasetusten palauttamisesta löydät laitteesi valmistajan sivuilta.


Ohjeet iOS-laitteen varmuuskopiointiin

Applen vinkit kameraongelmiin

https://support.apple.com/fi-fi/HT203040

iphone-kamera-huolto


Ongelma: kuvassa on pölyä, linssin sisäpinnalla on kosteutta, linssissä on halkeama, kuvassa on värivirheitä tai kamera ei ota kuvaa vaikka sovellus käynnistyy

Naarmuuntunut tai haljennut kameran linssi
Mekaaniset viat voi hyvin usein havaita paljaalla silmällä. Jos esimerkiksi laitteen takakameran linssipinnassa on selvä halkeama, kannattaa laite tuoda huoltoon. Jos halkeama on tarpeeksi suuri, pääsee sen kautta laitteen sisälle kosteutta ja pölyä. Joissain tapauksissa kameran linssin pinnalla oleva pöly voi olla laitteessa jo ostettaessa. Tällöin laite kannattaa toimittaa takuuhuoltoon heti kun havaitsee vian.

Sumea kuva / kosteutta linssissä
Kosteus näkyy erityisesti sumeutena kuvissa. Koska itse kameraelementti on fyysisesti hyvin pieni, kosteutta tai pölyä ei tarvitse olla paljon linssin pinnan päällä, jotta kamera ei toimi oikein.

Kuvassa on värivirheitä
Värivirheet voivat johtua esimerkiksi kuluneesta linssin pinnoitteesta. Nykyaikaisten matkapuhelinten kameroiden kameraelementit ovat piilossa ulkoisen linssin alla, joka näkyy laitteen takaosassa. Tämän ulkoisen linssin ulkopinnalla on kuvanlaatua parantava pinnoite. Pinnoite voi mennä rikki esimerkiksi naarmun takia ja aiheuttaa värivirheitä kuvaan. Naarmun ei tarvitse olla iso, mutta kokeneet korjaamamme osaavat kertoa onko se syynä värivirheeseen kuvassa.

Kamera ei tarkenna
Jos kamera ei ota kuvaa, tai kuva ei tarkenna mihinkään, on vika yleensä kameraelementissä. Koska kameraelementti on mekaaninen laite, tapahtuu tarkennus liikkuvien osien avulla. Joskus nämä osat voivat mennä rikki iskun seurauksena. Havaitsemme tälläiset viat hyvin helposti.


Tuo laitteesi huoltoon

Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää laitteesi kameraan liittyen, voit soittaa numeroon 0201321400 tai lähettää sähköpostia asiakaspalveluumme osoitteeseen asiakaspalvelu@fonum.fi.

Muista seurata Fonumia Facebookissa ja Instagrammissa ! Voit myös lähettää meille viestin Facebookin kautta.

Uusi elämä puhelimelle!


Fonum kahden vuoden takuu

Fonum tarjoaa kaikille huoltotöille ja varaosille kahden vuoden takuun. Kahden vuoden takuu ei koske akkuja, joille tarjoamme vuoden takuu. Takuu ei koske myöskään kosteusvaurioisia laitteita, joille emme myönnä takuuta ollenkaan. Täydelliset takuuehdot kokonaisuudessaan täällä >


Parhaat puhelinvinkit suoraan sähköpostiisi

Oletko kiinnostunut saamaan asiantuntevia käytännön vinkkejä puhelimesi kunnossapitoon ja hyödyntämään eksklusiivisia tarjouksia? Tilaamalla uutiskirjeen saat myös 10 € alennuksen verkkokauppaamme.
Virheellinen sähköposti!
Tilaa, opi ja hyödy