Puhelimen lataaminen

EU toteuttaa yleislaturin, käyttöönotto jo 2024

Euroopan parlamentti ja Euroopan neuvosto ovat vihdoin päässeet yksimielisyyteen EU:n alueen tulevaisuuden laturipolitiikasta: EU toteuttaa yleislaturin, jonka käyttöönotto on jo vuonna 2024.

Yleislaturi EU:n alueelle

Euroopan parlamentti hyväksyi lokakuun alussa lain EU:n alueen yleislaturista, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Tulevaisuudessa yhdellä laturityypillä voi ladata kaikkea pienelektroniikkaa. Vuoden 2024 loppuun mennessä kaikessa pienelektroniikassa (matkapuhelimet, tabletit, kamerat) tulee olla USB-C latausportti. Myös kannettavat tietokoneet lisätään velvoitteen piiriin 40 kuukautta sen jälkeen kun laki on astunut voimaan, eli keväästä 2026 alkaen. Laki ei koske laitteita jotka ovat liian pieniä USB-C latausporttia varten, näitä ovat mm. älykellot sekä aktiivisuusrannekkeet.


Yleislaturi auttaa vähentämään elektroniikkajätettä, säästä kuluttajien rahaa sekä helpottaa elämää

EU arvioi , että pois heitetyistä ja käyttämättä jääneistä latureista aiheutuu EU:ssa noin 11 000 tonnia elektroniikkaromua joka vuosi. Yleislaturi auttaa pitämään laturimäärät kurissa – enää jokaiselle laitteelle ei tarvita omanlaistaan laturiaan. Uudistuksen odotetaan säästävän myös huomattavan määrän kuluttajien rahaa, kun laturit saa uudelleenkäyttöä, eikä aina tarvitse ostaa uutta. Uuden lain myötä kuluttajilla on oltava mahdollisuus valita, ostavatko he uuden laitteen laturin kanssa vai ilman, eli latureita ei tarvitse turhaan keräillä pöytälaatikkoon.

Mikä parasta – jatkossa voit lainata kaverin laturia siitäkin huolimatta, että teillä on eri merkkiset puhelimet.

Parhaat puhelinvinkit suoraan sähköpostiisi

Oletko kiinnostunut saamaan asiantuntevia käytännön vinkkejä puhelimesi kunnossapitoon ja hyödyntämään eksklusiivisia tarjouksia? Tilaamalla uutiskirjeen saat myös 10 € alennuksen verkkokauppaamme.
Tilaa, opi ja hyödy