iPhone-puhelimen akunkesto

Näin saat matkapuhelimen akun kestämään pakkasella

Moni törmää ongelmaan, jossa akku yksinkertaisesti hyytyy viileässä ulkoilmassa vaikka varausta olisi vielä jäljellä. Kokosimme viisi vinkkiä, joiden avulla saat akkusi kestämään paukkuvalla pakkasella.

1. Pidä puhelin lämpimänä

akunkesto-1

Ensimmäinen vinkki kuulostaa itsestään selvältä: pidä puhelin lämpimänä. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Puhelinta kannattaa säilyttää mahdollisimman lähellä kehoa, esimerkiksi takin povitaskussa. Talvitakissa on toppausta povitaskun molemmin puolin. Tästä on paljon hyötyä, sillä puhelin on eräänlaisessa lämpötaskussa takista riippuen. Puhelinta ei kannata säilyttää housujen taskussa. Eritoten tiukkojen housujen taskut ovat myös osittain vaarallisia puhelimille, joiden koko on kasvanut.

  • Farkkujen taskussa olevan matkapuhelimen runko vääntyy helposti kun istuu alas. Esimerkiksi iPhone 6 Plus puhelimen näyttö on jo sen verran iso, että kun olet istumassa alas, näyttöön kohdistuu painetta joka pahimmassa tapauksessa vääntää rungon kieroksi. Myös takatasku on huono paikka samasta syystä, sanoo Fonumin huoltopäällikkö Sami Vaittinen.

  • Jos pidät puhelinta taskussa, ei kannata harrastaa hikiliikuntaa. Jos liikut, puhelin kannattaa laittaa vaikka minigrip- tai vedenpitävään pussiin. Kosteus pysyy ulkona. Märkä puhelin ja pakkanen sopivat myös huonosti yhteen, Vaittinen jatkaa.

Jos siis lähdet joulunpyhinä hiihtolenkille, laita puhelin vedenpitävään pussiin. Tosi ulkoilija kiepauttaa puhelimen päälle vielä villasukan ennen pussiin laittamista.

2. Käytä langattomia kuulokkeita

akunkesto-3

Langattomat kuulokkeet ovat aidosti upea keksintö. Jos et pelaa esimerkiksi pelejä pakkasessa, vaan keskityt pääasiallisesti puhumiseen, kannattaa käyttää langattomia kuulokkeita. Langattomien kuulokkeiden myötä älypuhelin on saanut uusia ulottovuuksia ääniavustajien kautta. Esimerkiksi Siri Applella, Google Now Androidissa ja Cortana Microsoftilla ovat oiva apu langattomassa käytössä. Avustajat osaavat myös paljon muuta kuin puheluiden soittamiseen: niiden avulla voi lähettää tekstiviestejä, avata sovelluksia, kysyä säätä ja vaihtaa vaikka musiikkikappaletta lenkkeillessä. Avustajat myös kehittyvät koko ajan ja ne käynnistyvät äänikomennon avulla. Älä siis turhaan kaiva puhelinta taskusta, vaan käytä ääniavustajaa!

3. Käytä suojakoteloa

akunkesto-2

Monien puhelimien pinta on lasia tai metallia. Pinnan ei ole todettu varsinaisesti vaikuttavan akunkestoon, mutta käyttömukavuuteen sillä on suuri merkitys. Alumiininen puhelin tuntuu yksinkertaisesti kylmältä pakkassäässä. Kannattaa siis käyttää suojakuoria! Suojakuorien avulla luot myös uuden eristävän kerroksen, joka estää laitetta kylmenemästä niin nopeasti. Suojakuorissa suosimme erityisesti nahkaisia versioita, sillä ne eristävät kylmää paremmin kuin kova muovi. Ekstravinkkinä suosimme hanskoja, jotka kädessä voit käyttää puhelimen kosketusnäyttöä. Valmistajan käyttämästä näyttötekniikasta riippuen, osa laitteista ei tunnista painallusta, mikäli käyttäjällä on hanskat kädessä (esim. iPhone). Tätä varten markkinoilla on hanskoja, joiden sormenpäät on valmistettu materiaalista, joka mahdollistaa kosketuksen käyttämisen hanskat kädessä. Toinen, ehkä hieman retrompi vaihtoehto ovat räpikkäät!

4. Käytä varavirtaa

virtapankki

Mitä on varavirta? Viime aikoina markkinoille on tullut etenevissä määrin varavirta-akkuja, lisäakkuja tai virtapankkeja. Olipa nimi mikä tahansa, logiikka on sama. Me tykkäämme puhua virtapankista. Virtapankki on käytännössä ylimääräinen akku, josta saa varavirtaa puhelimeen normaalin latausliittimen kautta. Sen sijaan että liittäisit laturisi USB-kaapelin seinäpistokkeeseen, laitatkin sen kiinni Virtapankin USB-porttiin. Tämän jälkeen liität latausliittimen normaalisti laitteeseesi ja se alkaa latautua. Virtapankkia ostaessa kannattaa huomioida Virtapankin kapasiteetti. Puhelimien akuissa on virtaa 1800-2500 mAh, joten kannattaa ostaa Virtapankki, josta saat noin, tuplasti tämän määrän virtaa. Laadukkaiden Virtapankkien akkukapasiteetti on aina ilmoitettu pakkauksessa.

Voit säilyttää Virtapankkia esimerkiksi repussa tai taskussa, ja pitää laitteesi latauspiuhassa, ja jatkaa sen käyttämistä normaalisti. Virtapankin avulla pidennät puhelimesi akunkestoa edullisesti jopa yli kaksinkertaisesti.

5. Muista ladata akkusi ennen ulkoilua

Mitä enemmän akussa on kapasiteettia, sitä paremmin se kestää kylmää. Yksinkertaista. Jos lähdet ulkoilemaan niin, että akussasi on kapasitettia vain 20 %, on hyvin todennäköistä että puhelin sammuu ennen aikojaan. Kylmä kuluttaa akkua nopeammin. Jos latausta on taas jäljellä 90 %, voit käyttää laitettasi pidempään ulkoilmassa. Mikäli laitteesi sammuu ulkona, vaikka akussa on latauskapasiteettia on jäljellä reilusti, kannattaa kääntyä puoleemme. Tämä on merkki huonontuneesta akusta, joka ei varaa virtaa normaalisti ladattaessa. Akuilla on tietty käyttöikä, joka perustuu lataussykleihin. Mitä useammin olet akkuasi ladannut, sitä huonommin se varaa virtaa.

Eikö akkusi kestä vinkeistä huolimatta? Vaihdamme puhelimen akut jopa odottaessa, ilman ajanvarausta!

Fonumilta saat myös erittäin laadukkaat lisätarvikkeet puhelimellesi ja löydät ne kaikista liikkeistämme. Kaikkien liikkeiden sijainnit näet Yhteystiedot-sivulta.